Skip til hoved indholdet
    Hjem Program for Havets Folkemøde 2024

Program for Havets Folkemøde 2024

Havets Folkemøde bliver en spændende dag i havets og bugtens navn. Her vil være aktiviteter for både store og små og indholdsrige debatter om fremtiden for vores fælles hav, med deltagelse af kendte profiler og ildsjæle.

Havets Folkemøde bliver en spændende dag i havets og bugtens navn. Her vil være aktiviteter for både store og små og indholdsrige debatter om fremtiden for vores fælles hav, med deltagelse af kendte profiler og ildsjæle.

I Danmark elsker vi havet, men vi passer ikke altid lige godt på det. Vores havmiljø og kystnære områder er udfordrede af blandt andet forurening og klimaforandringer og har det lige nu rigtigt skidt. Hvordan værner vi om de fisk, bunddyr og planter, der stadig er derude? Og hvordan får vi genoprettet balancen i havet og genskabt det marine liv, der er forsvundet? Så vi igen kan fange fisk i vores bugt og bade med mindre fedtemøg på vore strande.

Kom og hør, hvad vi kan gøre bedre, hver især og sammen.

Vi glæder os til en sjov og lærerig dag – og husk badetøjet, vi hopper i havet, når det officielle program er slut.

Praktisk

Vi anbefaler, at du kommer til Havets Folkemøde på gåben, cykel eller med offentlig transport. Vi har nemlig ikke så mange parkeringspladser at gøre godt med i Strandparken. På den måde slår du også et slag for klimaet og CO2-regnskabet.

Hvis det er nødvendigt for dig at tage bilen, kan du parkere på parkeringspladsen ved Strandporten i Brøndby Strand. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan køre helt hen til Havets Folkemøde.

Offentlig transport: Du kan tage både busser og tog til Brøndby Strand St., hvorefter du har en lille gåtur på ca. 500 meter til Strandparken.

S-tog: Linje A

Busser: Bus 13, Bus 500S og Bus 166

Du kan købe mad og drikke til Havets Folkemøde. Vi får leveret pantemballage til alle madboder af virksomheden New Loop, så vi kan mindske mængden af affald. Der vil desuden være en vandpost, så husk at medbringe din egen vandflaske.

Program

11.00-11.10: Musik indslag

11.10-11.50: Åbningsdebat – Tilstanden i Køge Bugt.

Maja Højgaard (Borgmester, Brøndby Kommune), Lars Midtiby (direktør, Danmarks Naturfredningsforening), Alexander Holm (biolog, Den Dyriske Time) og Magnus Heunicke (Miljøminister, Miljøministeriet).

Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist

12.15-14.45: Musiske indslag fra lokalområdet

15.00-15.45: Frank Erichsen fra tv-programmet ”Bonderøven” – Kampen for havet starter på land

De sidste to år har Frank Erichsen brugt på tv-optagelserne til tredje sæson af ”Giv os naturen tilbage” på DR. Han har måtte konstatere at han ved meget lidt om havet og har derfor sat sig for at undersøge, hvorfor havmiljøet lider. Frank har taget et dykkercertifikat, så han med egne øjne kan se, hvad der foregår under overfladen, og det har været noget af en øjenåbner for ham. Kom og hør Franks egne erfaringer med havet, og hvad han har oplevet i løbet af optagelserne til ”Giv os naturen tilbage”.

15.50-16.00: Afslutning og ’hop i havet’

Debatter og oplæg

Debattelt 1

12.00-12.45: Hvordan påvirker landbruget havmiljøet?

Magnus Heunicke (miljøminister, Miljøministeriet), Marie Østergaard (presserådgiver, Landbrug og Fødevarer), Lars Midtiby (direktør, Danmarks Naturfredningsforening) og Karen Timmermann (professor, DTU Aqua) og Frank Erichsen.

Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist

13.00-13.35: Hvordan sikrer vi fremtidens rådstofindvinding uden at ødelægge havmiljøet?

Karen Timmermann (professor, DTU Aqua), Michael Løvendal Kruse (Danmarks Naturfredningsforening) og Søren Ewald (områdechef, råstoffer, NCC) og Borgmester Henning Urban (Stevns Kommune)

Ordstyrer: Mikkel Ejsing, formand, DN Brøndby

14.00-14.45: Hvordan genopretter vi havmiljøet i Køge Bugt?

Allan Scheller (formand, Køge Bugt Stenrev), Rasmus Schou Christensen (politisk konsulent, Friluftsrådet), Lisbeth Jess Plesner (chefkonsulent, havmiljø, Hedeselskabet), Mads Christoffersen (seniorkonsulent, Tænketanken Hav), Merete Amdisen (borgmester, Ishøj Kommune) og Pernille Bechmann (borgmester, Greve kommune)

Ordstyrer: Mikkel Ejsing, formand, DN Brøndby

Debattelt 2

12.15-13.00: Sådan spiser du blåt: Bæredygtigt fiskeri på menuen

Sponsoreret af DM BIO

Stefan Neuenfeldt (seniorforsker, Institut for Akvatiske Ressourcer) og Morten Fristrup (Marine Stewardship Council)

13.10-13.50: Talk – Er Danmark egentlig et grønt foregangsland?

Journalist Signe Wenneberg og biolog Alexander Holm

Ordstyrer: Janni Brixen, journalist

14.00-14.45: Holmene, 9 kunstige erhvervsøer – hvordan vil de påvirke Køge Bugt?

Søren Friis Trebbien (viceborgmester, Hvidovre Kommune), Maja Højgaard (borgmester, Brøndby Kommune), Michael Løvendal Kruse (Danmarks Naturfredningsforening), Henrik Rasmussen (borgmester, Vallensbæk Kommune) og Emil Blücher (borgmester, Solrød Kommune)

Ordstyrer: Janni Brixen, journalist

For hele familien

På stranden

11.00-16.00: Krible-krable

Sejlerhuset og Brøndby Naturskole inviterer alle til at undersøge livet på det lave vand.

Ved hjælp af rejehov, sigter og undervandskikkerter, kan vi sammen tage et kig på, alt det forskellige liv, der findes i strandkanten ved Køge Bugt. Alle aldre er velkomne i vandet, og er du ikke til havvand mellem træerne, kan du i vores telt, se, hvad der allerede er fanget af spændende arter.

11.00-16.00: Kitesurfing

Kom ud og mærk vinden i håret, når Brøndby International Kitesurfing Club indbyder til kitesurfing.

11.00-16.00: Havkajak

Sammen med Brøndby Kajakklub har du mulighed for at komme ud at sejle i en ægte havkajak. Foreningens dygtige instruktører er parate til at byde velkommen til en lille sejltur.

11.00-16.00: Beachvolleyball

Man går aldrig galt i byen med en klassisk strandaktivitet - beachvolleyball! Brøndby Volleyball Klub indbyder til sjov beachvolley for alle aldre.

12.00-15.00: Beachhåndbold

Kom og prøv en ny form for håndbold! Brøndby Håndboldklub står klar til at tage imod dig på stranden til en gang beachhåndbold.

11.00-13.30: Spejderaktiviteter

Oplev en masse spændende spejderaktiviteter sammen med Brøndby Strand Spejderne, DDS - Kiowa Ringebæk gruppen.

12.00-13.00: Mød en havfrue

KONTRA – Brøndbys KulturKlub præsenterer: havfruen Olivia. Kom og se når hun svømmer i bølgerne ved Brøndby Strand. Hun vil også fortælle eventyrlige historier og afsløre hvordan hun blev havfrue. Efter showet alle børn kan hilse på havfruen og få taget billeder.

12.00-15.00: Strandmaleri og Sandkunst

KONTRA – Brøndbys KulturKlub inviterer dig til at male farverige strandmalerier på genbrugsplader fra Brøndby Genbrugsstation. I sandet kan du bygge sandslotte med forme, spader og spande. Det bliver sjovt for hele familien – og der er præmier på spil.

På pladsen

11.00-16.00: Ansigtsmaling

Bliv forvandlet til en fisk, havfrue, søstjerne eller lige hvad du måtte ønske dig. To professionelle ansigtsmalere står parat til at trylle dig om.

12.00-14.00: Familieworkshop – Heerups Stenskulpturer og Stenvæsner

Kom og vær med til en kreativ familieworkshop, hvor vi dykker ned i Heerups magiske verden af stenskulpturer i Strandparken! Mød de otte Heerup-stenskulpturer: Pinso, Bjørn, Tyregod, Rosa Stenen, Ansigt, Stenbider, Fastefjæs og Puppe Mads, og hør om Heerups legende tilgang til materialet og motivets magt. Du kan også skabe dine egne unikke stenvæsner i KONTRAs stenworkshop. To prikker kan gøre en sten levende - kom og se hvordan.

13.00-14.00: Sanketur – Smag på stranden med Brøndbys Grønne Nabofællesskaber

Deltag i en hyggelig og lærerig sanketur med Brøndbys Grønne Nabofællesskaber og en ekspert i vild mad. Ved Brøndby Strand kan du finde forskellige urter på eng, overdrev og langs strandbredden. På turen vil du høre om urterne, lære at genkende dem, blive advaret om giftige forvekslinger og få tips til, hvordan du kan bruge de vilde urter i madlavningen. Turen inkluderer også sjove poster og ledetråde, hvilket gør det til en sjov og lærerig oplevelse for hele familien.

Husk at medbringe en kurv eller en plastbeholder til at samle urterne i.

11.00-16.00: Tangtryk på genbrugs t-shirts

Ocean Lab inviterer hele familien til at lave flotte tangtryk på genbrugs t-shirts. Du kan også høre om deres spændende og kreative arbejde med undervandsskulpturer, snorkelkort og meget mere.

Mød også

Til Havets Folkemøde kan du møde en masse foreninger, organisationer, fageksperter og ildsjæle. På oversigten nedenfor, kan du se, hvem der deltager i vores mange fagtelte.

Du kan møde

Køge Bugt Stenrev

Danmarks Naturfredningsforening

FLOR – DN ungdom

BIOFOS

DM BIO

Fremtidens Brøndby Strand

Havet og stranden – mød kommunen

Dansk Ornitologisk Forening

Øresundsvandsamarbejdet

Brøndbys Grønne Nabofællesskaber

Ocean Lab

KONTRA – Brøndbys KulturKlub

Brøndby Strand Projektet

Brøndby Funklub


Køge Bugt Alliancen er et samarbejde mellem Stevns, Køge, Solrød, Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby kommuner. Samarbejdet har til formål at passe på havmiljøet i Køge Bugt.

Nyttige Links